onsdag 8 april 2009

Befolkningspyramiden och vardagen

Det talas ofta om befolkningspyramiden – att det kommer att bli oerhört tungt om 20 år för de unga, som ska försörja oss fyrtiotalister. Det talas däremot sällan om att så många som 12 % av alla barn i dagsläget faller utanför samhället genom att de aldrig tar sig in. De växer upp i hem med missbruk, psykisk sjukdom eller fattigdom. Om vi skapar ett samhälle med ett fungerande skyddsnät för dessa barn kommer vi att ha ett mycket bättre läge – trots befolkningspyramiden. Vi får ett mänskligare samhälle. Dessutom slipper vi de oerhörda kostnader för samhället, som ett livslångt utanförskap innebär – över 200 miljarder för endast en årskull.
I en krönika, som ligger på SAMBA:s hemsida, skrev jag för fem år sedan så här:

… Jag hörde ett radioprogram om USA:s ekonomi och investeringar. De stora investeringarna gjordes för silvergenerationen dvs pensionärerna, de som hade pengarna. Det var golfbanor och trevliga bekvämligheter av olika slag. Ett samhälle, som investerar i silvergenerationen, torde inte ha någon framtid.
Perspektiven är nästan alltid kortsiktiga i dag. Det är en svår uppgift att leda investeringarna i den andra riktningen – till barnen – och se långsiktigt på utvecklingen – men absolut nödvändigt. Det samhället, som gör det, kommer att utvecklas väl….


I dag läser och hör vi dagligen om varthän denna politik ledde. Obama kommer att använda en stor del av stimulanspaketet just till skolorna. I USA faller förmodligen långt fler än 12 % utanför samhället.

Låt oss inte falla i vanmakt! Utan orden ”det är så litet jag kan göra – så då gör jag det” gäller fortfarande och är högaktuella. Här är några exempel:
  1. Mejla din politiker i kommunen och fråga hur de tillgodoser barnperspektivet vid beslutsfattandet. Finns tex bra föräldrautbildningar och föräldrasamverkan? Sätts barnen i centrum, när problem uppstår eller faller de mellan stolarna?
  2. Tänk globalt – handla lokalt har någon sagt. Hur ser det ut i din närhet? Finns där någon ensam mamma eller någon annan förälder som kan behöva uppmuntran och stöd – som barnvakt någon gång.
  3. Gör det till en utmaning att skapa bra möten med dina medmänniskor – särskilt barn och människor från andra kulturer. Inte alltid så lätt, men livet blir mer spännande då – och roligare.
Det vi gör mitt i vardagen har stor betydelse. Om vi förstår det frigörs kreativitet. Våra liv får ett djupare innehåll.

Agneta Steier

3 kommentarer:

feminix sa...

Hur ser ni på barnens rätt till hemarbetande föräldrar? Är det bra eller dåligt? Är det bra för alla barn att vara på förskolan från ett års ålder? Är föräldrar rent av skadliga för sina barn? De är ju inte utbildade i genusvetenskap? Delar ni sossarnas uppfattning att vårdnadsbidraget är av ondo för att det utestänger barnen från förskolan?

svjo sa...

"Tänk globalt – handla lokalt har någon sagt. Hur ser det ut i din närhet?"

Förr i tiden fanns Martin Luthers katekes för allmogen att begrunda och hämta insikter från. Kanske behöver vi en modern katekes för buzzwords och talesätt i svang? Kan någon ge ett exempel på en tillämpning av ovanstående citat? Hur tänker man "globalt" till att börja med...

Anonym sa...

Kommentar till feminix.
Man kan knappast tala om barnens "rätt" till hemarbetande föräldrar.
Och absolut inte i termer som om det är bra eller dåligt. Allt beror på personerna. Som inte alltid behöver vara de biologiska föräldrarna. Om ett barn mår bra eller dåligt beror av många faktorer, inte minst av de närvarande vuxnas förmåga att ge och ta emot kärlek, att ge och få beröm och att ge och samverka i en jämnspelt kommunikation på den lilla männskans villkor.
Och detta oavsett hudfärg, kön eller religion.